Hvordan velge riktig strømaggregat – en enkel guide

Når strømmen går, eller du trenger strøm et sted uten tilgang til strømnett, er et strømaggregat gull verdt. Men hvordan velger du riktig aggregat? Det finnes mange typer – og hva som passer for deg, kommer helt an på hva du skal bruke det til.

Hva skal du bruke strømaggregatet til?

Først må du tenke på bruksområdet. Her er noen vanlige eksempler:

  • Hytte eller bobil: Her trenger du gjerne et stillegående aggregat som gir jevn og ren strøm. Da kan du bruke elektronikk som TV, kaffemaskin og PC uten problemer.
  • Byggeplass og verktøy: Verktøy som kappsag og vinkelsliper krever mye effekt på kort tid. Da trenger du et kraftigere aggregat, gjerne uten inverterteknologi.
  • Nødstrøm hjemme: Vil du holde liv i kjøleskapet, lys og kanskje en varmepumpe under strømbrudd? Da trenger du et aggregat som tåler flere typer belastning samtidig – kanskje også 3-fase, hvis huset ditt bruker det.

1-fase eller 3-fase aggregat?

 Dette handler om hvordan strømmen fordeles. Enkelt sagt:

  • 1-fase: Brukes i vanlige stikkontakter, til små apparater og det meste du finner i hjemmet.
  • 3-fase: Brukes til større utstyr, som varmepumper, industrimaskiner og enkelte elbilladere.

⚠️ OBS! Et 3-fase aggregat har ofte 1-fase uttak, men det betyr ikke nødvendigvis at det kan gi full effekt på én fase. Dette kan føre til skjevbelastning, som kan gi problemer. Les mer om det her:

👉 Utfordringer med skjevbelastning i 3-fase

Hva betyr kVA og kW – og hvor stort aggregat trenger du?

Når du ser et aggregat merket med for eksempel 3 kVA, handler det om hvor mye strøm aggregatet kan levere.

• kVA (kilovoltampere) viser total kapasitet – både det du kan bruke og det som forsvinner i varme og tap.

• kW (kilowatt) er den faktiske effekten du kan bruke til å drive utstyret ditt.

 

En tommelfingerregel: 1 kVA ≈ 0,8 kW

 

Et aggregat på 3 kVA gir altså omtrent 2,4 kW brukbar strøm.

 

💡 Tips: Sjekk hvor mye strøm utstyret ditt bruker – En vanlig kaffetrakter bruker kanskje 1,5 kW, mens en kappsag kan kreve fra 2,5 – 7 kW i oppstarten.

Hva betyr LTP og PRP?

Når du ser på spesifikasjonene til et aggregat, står det ofte LTP eller PRP. Dette er to viktige begreper som sier noe om hvor lenge aggregatet kan kjøres og om det gir riktig effekt til ditt behov.:

  • LTP (Limited Time Power): Dette er maks effekt aggregatet kan levere i opptil 500 timer per år. Og ikke i lengre perioder en 30 minutter i løpet av en 24 timers periode. Riktig parameter å se på dersom den høyeste effekten bare varer i korte perioder som oppstart av elmotorer, korte perioder med høy effekt, osv.

👉 Viktig: Mange rimelige aggregater oppgis med LTP-verdier, og det betyr ikke at de tåler kontinuerlig drift over lengre perioder. For mange rimelige aggregater oppgir produsenten at aggregatet maksimalt bør brukes 500 timer i året. Det betyr at disse aggregatet ikke er produsert etter ISO-standarden og angitte definisjoner er ikke relevante.

  • PRP (Prime Power): Dette er effekten aggregatet kan levere kontinuerlig over lengre tid. Brukes når aggregatet skal være hovedstrømkilde, som på en byggeplass, i en hytte uten strøm, eller for byggplasser, datarom og i landbruket for å nevne noen.

🔧 Hva må du tenke på?

Skal aggregatet bare brukes av og til ved strømbrudd og det skjelden kommer opp i maksforbruket? Da kan LTP-verdien benyttes som utgangspunkt for valg.

Skal du bruke det hver dag eller mange timer i uka? Da benytter du PRP-verdien for å bestemme størrelsen på aggregatet.